perjantai 20. elokuuta 2010

Tokoa, lisää tokoa, näyttelytreenausta, tokoa..

Meillä oli tänään taas toko-kurssi & siihen heti perään näyttelytottumuskurssi totuttuun tapaan. Niko kävi meidät nakkaamassa kurssille, hää lähti siitä sit itse omiin menoihinsa, meillähän oli siis suuri suunnitelma että kävellään Mopan kanssa kotiin treenien jälkeen !
Tokoilu meni ihan ok. Alussa koira toimi hienosti, otettiin pieni malttamattomuusharjoitus, eli koirat puolikaareen ja yksitellen mentiin siitä ohi ja jokaisen koiran kohdalla piti pysähtyä. Mosku yritti vähän äristä yhdelle nuorelle urokselle kun pysähtyivät meidän kohdalle, muutenkin sitä kiinnosti muut koirat tänään vähän liikaa kun se perusasennostakin liikkui kun toinen koira pysähtyi lähelle ! Liikkeestä maahanmeno meno tosi hyvin ! Ohjaaja vaan huomasi että mulla on olkapääapu mukana liikkeessä(hups, en oo tajunnutkaan..) ja se karsittiin pois. Toimi se koira näemmä pelkällä käskylläkin ;-) Kiinnitettiin vielä huomiota mun käsien liikkeeseen seuraamisessa. Ja sit Moppana rupesi perseilemään, ei millään tahtonut lähteä seuraamaan ja itsekseen jäi liikkeestä maahan. Sika. Kun se hoksasi että jäi ilman nakinpaloja niin johan se rupesi taas skarppaamaan. Vielä parit luoksetulot & harjoiteltiin omalla paikalla liikkeestä seisomista. Mosku ottaa parit askeleet seisomaan jätössä.. :\ Lopuksi harjoiteltiin hyppyestettä. Ja siihen nähden että hypyn harjoitteleminen aloitettiin tiistaina niin meillä on mun käsiapua lukuunottamatta valmis liike ! Mopalla vaan on paha tapa seisomisen yhteydessä ottaa pari askelta mua kohti. Saatiinkin hyvä vinkki että välillä voi palkata koiran lelulla toiseen suuntaan niin se ei oleta palkan aina tulevan suoraan mun kädestä hälle. Samoin se yritti länttää persettä maahan vaikka piti seisoa mun vieressä, yritti ennakoida perusasentoa. Oma moka kun on liikaa tullut pyydettyä koiraa seisomisesta perusasentoon.

Näyttelytottumuskurssi meni ok, Mosku juoksee kivasti vierellä, antaa koskea, hiplata pallit & katsoa hampaat nätisti, se seisoo kauniisti. Mun työkaveri sattui olemaan tallilla, hää tuli meille hakemaan hyppyestettä lainaksi kun itse olin kävellen niin joutuipa kaveri samalla tuplahandlaajaksi. ;-) Tässä nyt vaan on ongelma kun M on tottunut siihen että se saattaa saada haluamansa asian jos se ottaa minuun kontaktia. Niin se teki nytkin pari kertaa; katsoi hetken kaveria, sit katsoi minua. Päästin sen aina sillähetkellä kaverini luo kun se oli hetken seissyt kauniisti katsoen vinkulelua jota kaverini vingutti. Moskukin mitattiin vielä epätasaisella maalla, tuloksiksi saatiin 56cm & 64cm. Mikäs tosta olis se välimuoto. ;-)

Koulutuksesta lähdettiin sit kotiin, jahka oli ensin roudattu hyppyeste Marikan autoon. Mopan kanssa on onneks kiva kävellä kun se menee niin nätisti hihnassa. Kerran se yritti matkan aikana niskavilloja pörhistellä vastaan tulleelle bichonille, mutta piti leipäläpensä kiinni. Hyvä niin vaikka en tykkää tosta sen karvojen pöllyyttelystä. Matkalla tuli myös pari tyttöä(alle kouluikäisiä) vastaan. ja kauniisti taas kysyttiin että saako koiraa silittää ! Nää hyvinkasvatetut lapset on vaan niiiin ihania. :-) Tottahan Moppaa saa aina rapsutella vaikka se muka välillä yrittääkin alta pois, niinkuin nytkin aluksi. Pistin sen sit raakasti istumaan ja koira katteli mua apua anoen. Annoin tytöille koirannameja joita sit Moskulle syöttelivät ja rapsuttelivat Moppaa kauniisti kaulan alta & korvien juuresta. Meidän iso jurmu sit lämpeskin tytöille ja neidit sai käsipesut lopuksi. Niin kauniisti se istui tyttöjen rapsuteltavana, selkeästi se nautti huomiosta ja ylimääräisestä ihailusta. Mua se aina välillä vilkaisi; 'ai näinkö äiti hienot koirat käyttäytyy lasten kanssa ?' Meillä kun itsellä ei ole lapsia eikä lähipiirissä lapsia ole niin oon tosi yllättynyt miten kauniisti Mosku lasten kanssa tulee toimeen. Tää taitaa olla toka kerta kun se näkee elämänsä aikana alle kouluikäisiä lapsia, tosin meille on aina osunut fiksuja lapsia kohdalle jotka haluaa koiraa silitellä.. M on tosi järkevä & rauhallinen, jopa hieman varovainen ja ilmeisesti siksi yrittää aina juosta alta pois kun se ei oikein tiedä miten lasten kanssa tulisi käyttäytyä. Luotan Moskuun kuitenkin sen verran että tiedän että se ei ilman kunnon syytä kiinni kehenkään käy niin oon huoletta uskaltanut kaikkien antaa Moskua rapsutella. 

Alan pikkuhiljaa saamaan varmuutta lisää tota koetta ajatellen, kurssiohjaajalla on itsellä kokemusta TOKO-kokeista joten hyvä kuulla ihan faktatietoa, esim. näitä asioita mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kuten käsienasento seuraamisessa jne. Nyt väsyneenä ei edes jännitä, vaikka normaalisti pelkkä ajatuskin kokeesta nostaa niskavillat kauhusta pystyyn. On meillä onneks vielä toko-kurssikertoja & saatiin kutsu taas tiistaille Oulaisten tokokursille ! 

Ei kommentteja: