perjantai 13. elokuuta 2010

TOKOa & Näyttelytotuttelua

Meillä alkoi tänään kauan odotettu Toko-kurssi ! Päätin ilmoittaa meidät myös toko-kurssin perään järjestettävälle näyttely tottumus-kurssille, Mosku saisi sietää vielä enemmän vieraiden ihmisten lääppimisiä, imho.  

Heti töistä tultuani käytin Moskun lenkillä, koiraparka oli kuin mikäkin vanha lahna kun oli niin kuuma ! En käyttänyt edes pitkää lenkkiä, ajattelin että ei kait se treeneissä sen pöntömpi ole kerta lenkkikin meni noin nätisti. Meillä on pieni treeniryhmä, 5 koirakkoa, kaikki hieman eri tasoisia ja koirat eri-ikäisiä. Mosku taitaa olla toisiksi vanhin kurssilta(mun 15kk ikäinen pöljä edustaa vanhemmistoa !) ja meillä taitaa treenaaminen olla tavoitteellisimpaa. Ihan ensin otettiin paikallaanmakuuta(saakutti kun meni vasta tokalla maahan !Kiinnosti niin muiden koirien puuhat ettei jaksanut mamman ääni vielä näin alussa kiinnostaa..), Mosku suoritti koko liikkeen ja sai hyvää häiriötä kun muilla koirilla jäi ohjaajat vähän lähemmäksi ja jotkutn eivät malttaneet ihan olla paikallaan. Odotin kauhulla 5m päässä milloin koira nousee ylös.. ! Mutta ei se noussut ! Tapitti mua vaan tiiviisti vaikka ympärillä tapahtui ja oli muita koiria ihan lähellä. Se myös päästi meidän ohjaajan koskemaan itseään, hyvä Mosku ! Tämän jälkeen otettiin pujottelua toisten koirien välistä, eka kierros nyt.. Niin, meni vouhkatessa mutta tokalle kierrokselle annoin koiralle käskyn 'seuraa'. Ja vitsi miten makeesti se seurasi vaikka mentiin likeltä toisia koiria ! Samoin omaa vuoroa odotellessa M pysyi tosi hienosti joko maassa, istuen, seisoen, perusasennossa tai sit mun edessä istuen. Hieman se yritti aina kuikuilla muita koiria kun likeltä menivät mutta pysyi käskyn alla ! Liekö helle kiskonut mehut pojasta mutta se oli kyllä ihana tänään. Tämän jälkeen otettiin liikkeestä maahanmenoa, tehtiin kö. harjoitus kokonaisena kahdesti, toisella kerralla vapautin koiran suoraan maasta ja toisella pyysin asentoon. Saatiin kehuja miten hienosti kö. liike menee, itse tosin huomasin että käännyn aina katsomaan jääkö Mosku maahan.. Kyllä se taaskin jäi, MOLEMMILLA kerroilla, eikait sitä pidä tarkistaa vaan pitäis luottaa siihen koiraan. Sitten vielä treenailtiin luoksetuloa, ensimmäisellä kerralla Moskun luoksetulo oli hitusen.. Vauhdikas ehkä ? Juoksi suoraan mun jalkoja päin, raukka. Toinen kerta menikin paremmin; jätin 5m päähän koiran istumaan, 'eteen' käskyllä se juoksi hirveetä kyytiä eteen istumaan ja palkkasin siitä. Se kun edellisen kerran ennakoi sivulle menoa ja kenotti tyytyväisenä odottaen sitä 'asento'-käskyä. Sit seuraatutin sen takaisin paikalleen. Taas saatiin kehuja, tosin mulle huomautettiin siitä että vaikeutan koiran liikettä kun en osaa kävellä suoraa linjaa jaa meen ihan sivuun, ja sit kun koiraparka lähtee vauhdilla kohti niin eihän se pysty suoraan istumaan eteen ko itse oon ihan kenossa. Hyvä minä.

Ens kerralla sit treenataan hyppyä kun se on meille vieraampi homma ja ohjaaja lupas meille hyppyesteen lainaan ! :-) Mucho bueno ! Sain myös pienen 'kartion' lainaan merkille menon opettamista varten, nyt kun keksis miten sen opettaa.. 

Mosku köllötteli välissä auton takakontissa kun odoteltiin näyttelytottumus-kurssin alkua. Sen juomisista huolehdittiin vähän turhankin tarkasti, se tuntui olevan melkeen kettuuntunut  kun koko ajan työnnettiin vesikuppia nenun alle. Ensalkuun kokeiltiin kävelyä ringissä, M toimi ihan ok, lämmin ilma siitä kuitenkin oli mehut kiskonut. Moppa pääsi myös takaisin autoon tässä välissä kun muut koirat käytettiin 'kehässä' ennen meitä. Pikkukoirat sai seistä pöydällä ja jokaiselle koirakolle katsottiin koiran rodun & luonteen mukaan sopiva esitystyyli. Meidän vuorolla Mosku seisoi toosi kauniisti ja antoi ohjaajan kopeloida itsensä läpi. Pidin sitä kuitenkin vatsan alta kiinni ettei se keksi häipyä mihinkään. Sit kun lähdettiin juoksemaan niin en tiedä oliko väsymystä mut ilmeisesti herra M luuli et nyt riehutaan ja rupes hirveenä loikkimaan ja 'ärisemään' ! Nappasin hirveellä otteella koiraa kaulan alta kiinni ja varmaan koko kylä kajahti kun kuulu 'PERRKELE' niin kovaan ääneen.. Eipä koira riehunut itsekseen enää sen jälkeen ja juoksi tosi hienosti. :-) Yleensä kun palkkaan sitä leikillä niin se saattaa rueta ärisemään tuolla samalla tavalla mut se kuitenkin päästää aina lelusta irti komennolla ja häntä sillä nytkin heilui. Meillä vaan loppuu leikki aina kun rupeaa tuollaista mölinää kuulumaan. Kun Niko oli mukana niin treenattiin tulpa-handlausta. Koira palkaksi pääsi Nikon luo repimään lelua ja riehumaan. Vielä sillä saisi olla enemmän paloa Nikon luo, mutta kait se tästä treenin myötä.. :-) Jollekin kerralle saadaan myös mieshenkilö räpeltämään koirat läpi. 
Kokonaisuutena oon tyytyväinen Moskun vireeseen vaikka ilma oli melkoisen lämmin. En muutenkaan muista milloin se olisi käyttäytynyt noin kauniisti treeneissä ! Oon aina repinyt stressiä kun se on tuollainen kohka ja sen keskittyminen menee muihin koiriin mutta ihme ja kumma kun se oli noin hieno. Ens kertaa odotellessa ! Saatiin myös kutsu piipahtaa ti Oulaisten tokoryhmän tunnilla, saatais lisää treeniä erilaisessa paikassa & erilaisten koirien kanssa ! 

Harmittaa kun tuo sunnuntain holsku -erkkari jäi meiltä väliin. :\ Noh, ensi vuonna sit Äänekoskella, olis tässä sopivan lähelläkin ! 

Haaveilen täällä myös treeniliivistä. Olisko vähän näppärä. 

Ei kommentteja: